Fijis natur äventyr och myter
Bila och vila på Fiji

Fijis natur, äventyr och myter

På den här optimala resan får ni uppleva Söderhavets paradisstränder, jungfruliga natur och spännande myter. Ni börjar resan med ett par nätter på solskenskusten. Upptäck Nadi med omnejd och ta det lugnt under ett parasoll på stranden. Ni kör på egen hand runt Fijis största ö Viti Levu. Kör ni medsols runt den runda ön blir ert första stopp vid kusten i norr. Vid Rakiraki bor ni på en underbar resort intill stränder med orörda korallrev strax utanför. Området är mest känt för sina orörda sandstränder och korallrev, perfekta för snorkling och dykning. Resan fortsätter söderut längs vägar genom inlandet som snirklar sig mellan berg och dalar. Glada barn står ofta och vinkar längs med vägen.

Ni har en övernattning på ett mycket enkelt ”homestay” ute i en mindre by på östkusten innan ni fortsätter till Pacific Harbour på sydkusten. Där finns det vandring, forsränning, ridning och dyk med haj som några av de aktiviteter som finns att välja på. Avsluta resan med ett par nätter på en exotisk öresort i ögruppen Mamanucas. Här kan ni ostört njuta av solens varma strålar och det gnistrande turkosa havet. En barfotavistelse när det är som allra bäst

Sammanfattning
Resans längd:
19 dagar
Pris från:
41 100 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi har räknat på flyg i ekonomiklass från Stockholm eller Göteborg, samtliga flygskatter, del i dubbelrum på boenden av första och mellanklasstandard i 15 nätter med frukost, alla transfers och 1 halvdagsutflykt på huvudön.
Reseförslag

Välkommen till Fiji!

Bula Vinaka – välkommen till Fiji! Fiji är utan tvekan sinnebilden av paradiset med orörda finkorniga stränder, turkosa laguner och vajande palmer. Landets verkliga charm ligger främst i värmen hos fijianerna själva. Vart ni än kommer möts ni av ett vänligt leende och den traditionellt fijianska hälsningen ”Bula”! Befolkningens avspända förhållningssätt till livet är inspirerande och får er snart att vilja koppla på ”Fiji time” där vardagens alla måsten släpper taget.

Efter en kort transfer till ert hotell kan ni koppla av och komma i kapp tiden under några lata dagar med vila vid poolen, borra ner tårna i sanden under promenader längs med sandstranden eller paddla kajak ut i den blå lagunen. Hotellet erbjuder många olika aktiviteter som matlagningskurser i den fijianska kokkonsten, traditionellt hantverk till krabbrace och fiske.

Vågar ni prova nationaldrycken?

Kanske gör ni en halvdagsutflykt till Nadi med omgivning. Nadi är den tredje största orten i Fiji och ligger på västra sidan av huvudön Viti Levu. Här ligger banker, restauranger, marknaden och butiker av olika slag. I butiken Jack’s of Fiji kan ni hitta hantverk och souvenirer till en rimlig peng. Under dagen besöker ni byn Viseisei, Fijis första bosättningsplats, samt centrala Nadi med stopp vid den livliga marknaden.

Ni kan bli inbjudna att prova på Fijis nationaldryck kava, en dryck som görs av rötterna från en buske från pepparfamiljen. Kanske inte den ädlaste av drycker då den ser ut som lervatten, men väl värt att prova på! I bergen ovanför Nadi ligger Garden of Sleeping Giants, en trädgård med mer än 2000 olika arter av orkidéer. Innan ni återvänder till ert hotell besöker ni Sabeto mudpools och natural hot springs. Här kan ni ta ett välgörande dopp i gyttjan.  Ni gör så mycket eller så lite som ni vill.

Utforska huvudöns alla gömda pärlor

Under en knapp vecka ska ni ta er runt den gröna och naturmässigt dramatiska huvudön Viti Levu. Er hyrbil levereras till hotellet. Ni kör sedan norrut längs Queens road mot Lautoka. Inåt ön finns tropiska regnskogar med vattenfall och mörka lavaberg. Landskapet förändras då ni kommer in i Fijis bördiga sockerrörsregion. I Ba Valley möts ni av branta grönklädda sluttningar. I Ba har många av Fijis framgångsrika företag valt att förlägga sina huvudkontor vilket gör den här regionen tillsammans med huvudstaden Suva till ett av Fijis mest betydelsefulla områden. Fortsätt förbi Tavua, ytterligare en sockerrörsstad. När ni kommer till Rakiraki lämnar ni Kings road och följer grusvägen som tar er ut på en liten halvö. Utsikten är bedårande med inbjudande hav och frodig grönska. På en udde ligger orörda och spektakulära stränder och på bästa läge – ert nästa boende där ni tillbringar några dagar. Snorkla i det klara vattnet, paddla kajak och koppla sedan av och njut av den exotiska atmosfären. Kanske middag i solnedgången på hotellets restaurang kan locka?

Här kan ni sysselsätta er med en lång rad aktiviteter med bland annat dykturer för att se det färgrika marina livet, besök vid boskapsfarmen Yaqara Ranch eller UdreUdre, gravplatsen för Fijis sista kannibal eller en båttur till ön Nananu-I-Ra, känd för sina vackra stränder och fantastisk snorkling. Möjlighet finns att besöka en liten by inåt land. Här blir man inbjuden till en välkomstceremoni där man dricka ”kava”, gå en promenad bland kullarna, åka rutschkana i vattenfall i djungeln och bekanta sig med byinvånarna.

Upplev Fijis hjärta

Ni fortsätter resan mot Suva och Pacific Harbour. Ni kör inledningsvis längs med kusten och passerar Viti Levu Bay som är kantad av dramatiska klippor i fantasifulla formationer. Ni passerar Ellington Wharf som en gång var en stor hamn för utskeppning av sockerrör. I Naiserelagi ligger en katolsk kyrka vid namn St. Francis Xavier. Kyrkans arkitektur är influerad av europeisk arkitektur och är känd för sin altartavla där en av väggmålningarna har en mörkhyad kristusfigur klädd i lokalt barktyg, s.k. masi. Målningen utfördes av den franske konstnären Jean Chalot 1963.

Längre söderut kommer ni till ett höglandsområde med floden Wainibuka River. Landskapet ändrar karaktär med byar som ligger längs med de lummiga bergssidorna, risfält och boskapsfarmer. Vägen asfalterades för ett par år sedan och denna vägsträckning är slingrig och går genom byar med lekande barn och fruktförsäljare. Passa på att köpa färska tropiska frukter för en billig peng. Ni svänger av mot den lilla byn Takalana Bay vid kusten, långt från turiststråken. Här bor ni på ett enkelt ”homestay” och kan se hur fijianerna lever. Häng med på bollspel med barnen på stranden eller bara en avstressande promenad.

En dag på havet

Morgonen är lämplig för en båtutflykt i bukten utanför. Här samlas massor av delfiner och det är inte ovanligt med val. Snorkla bland reven, här finns massor av färgglada fiskar. Efter lunch checkar ni ut och fortsätter resan tillbaka den lilla grusvägen mot Pacific Harbour. Ni passerar nationalparken Colo-I Suva, den söderhavstypiska huvudstaden Suva och gör ett stopp här med besök på marknad eller museum. Ni kan stanna här för mer stilla stadsliv eller fortsätta längs med kusten till Pacific Harbour.

Vakna upp till havets dyningar mot stranden. Ta en morgonpromenad längs med stranden och se solen sakta gå upp i horisonten. Njut sedan av en god tropisk frukost med utsikt över havet. Kanske vill ni inte göra någonting utan bara ligga i en hängmatta och koppla av. Pacific Harbour är annars ett paradis för de adrenalintörstiga med aktiviteter som forsränning, hajdykning, jet skiing men även lugnare aktiviteter som vandringar och ridning.

Resan på Vitu Levu fortsätter längs med kusten till Nadi och Denarau. Vägsträckan är mycket vacker med en kurvig serpentinväg som slingrar sig fram längs med havet och skyddade havsvikar på ena sidan och lummig vegetation på den andra. Sigatoka är Korallkustens största ort med ett livligt centrum med marknad och butiker. En bit utanför Sigatoka finns ett område med stora sanddyner där ni om ni har tid kan åka sandkälke – en rolig och annorlunda upplevelse! Vid Korotogo ligger naturreservatet Kula Eco Park med sköldpaddor, fåglar och flygande hundar – Fijis enda inhemska däggdjur. Ni lämnar er bil och tar båten ut en vacker tropisk ö i ögrupperna Mamanucas eller Yasawas.

Avslutar resan på bästa sätt

De flesta resorts ligger som enda hotell på små öar täckta med frodig växtlighet och kantad av vackra vita sandstränder. Öarna är omgivna av underbart turkost vatten och korallrev perfekt för snorkling. Här kan ni för ett ögonblick glömma vardagen och bara njuta av lugn och ro. Välj hur ni vill bo, enklare eller på lyxigare hotell i bungalows eller i en villa i rustik traditionell stil med utomhusdusch. I hängmattan utanför er bungalow kan ni ligga och lyssna till när vågorna möter land. Koppla av vid poolen, lär er dyka eller ta en skön spabehandling på hotellets natursköna spa.

Efter en båttransfer tillbaka till fastlandet kan ni fortsatta till hotellet som ni bodde på vid ankomsten innan ni nästa dag tar farväl av Fiji för den här gången och flyger hem.

Om ni söker mer äventyr och tycker om aktivitet så kan ni kombinera resan med ett par dagars vandring in i huvudöns inre tillsammans med en duktig inhemsk guide som tar er till små byar i bergen där ni får uppleva en fantastisk gästfrihet, natur och få vänner för livet. Kontakta oss för mer information.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Det är beräknat på internationella flyg i ekonomiklassklass med avresa från Stockholm eller Göteborg, samtliga flygskatter, 10 nätter med frukost på boende mellanklasstandard under bilrundtur, 5 nätter på tropiskt ö-resort med frukost på boende av förstaklasstandard, alla transfers, färja samt halvdagsutflykt på huvudön Vitu Levi. Tillägg för resa från Köpenhamn och eventuellt en natt i Singapore eller Hongkong. Bilhyra i 1 vecka på Vitu Levi tillkommer. Prata med din resespecialist om detta och för fler tips och få ett skräddarsytt förslag. Resan går att förlänga med det antal dagar som önskas.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Söderhavsresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Något du undrar? Fråga mig!

Helén

Resespecialist

Resans längd:
19 dagar
Pris från:
41 100 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi har räknat på flyg i ekonomiklass från Stockholm eller Göteborg, samtliga flygskatter, del i dubbelrum på boenden av första och mellanklasstandard i 15 nätter med frukost, alla transfers och 1 halvdagsutflykt på huvudön.

Liknande resor