Sydön djur och natur
Möten med Sydöns djurliv och vilda natur

Sydöns djur och natur

Under denna roadtrip med hyrbil får ni möjlighet att komma nära Sydöns variationsrika natur med karga kuster, turkosskiftande sjöar och alplandskap. Ni börjar med en övernattning i Christchurch innan ni hämtar ut er hyrbil och sätter kurs söderut mot Oamaru där ni kan se naturfenomenen i Moeraki. På Otago Peninsula står djurlivet i centrum – här finns världens enda fastlandshäckande albatrosskoloni, den gulögda pingvinen och pälssälar. Strax söder om Dunedin ligger nationalparken Catlins, en pärla för den naturintresserade som går lite bortom allfarvägarna.

Te Anau är inkörsport till världsarvslistade Fiordland National Park med sitt åldrade fjordlandskap, klara sjöar, branta berg och ljummiga regnskog. Här står fantastiska naturscenerier på menyn inkl. en kryssning på fjorden Milford Sound. Ni kör sedan vidare till Queenstown som har blivit något av Nya Zeelands jestsetort med stort utbud av aktiviteter. Följ med på en guidad tur till några av inspelningsplatserna för Sagan om Ringen-filmerna eller besök någon av vingårdarna i området. Queenstown ligger vackert intill sjön Wakatipu och bergen The Remarkables. Resan går därefter norrut till Mount Cooks alpnatur och glaciärer där ni på vägen passerar den populära vandringsmetropolen Wanaka. Uppe vid Mount Cook kan ni göra en kort vandring, ta en båttur på glaciärsjön eller åka helikopter över bergstopparna. Resan avslutas med ett par avkopplande dagar i franskinfluerade Akaroa ute på Banks Peninsula.

Sammanfattning
Resans längd:
16 dagar
Pris från:
35 400 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi har räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum på boenden av bra mellanklass på trevliga bed&breakfasts och hotell i 13 nätter med frukost samt en heldagskryssning på Milford Sound.
Reseförslag

Inkörsporten Christchurch

Resan börjar i Christchurch, en bra inkörsport till Sydön med varierande utbud av landskap, aktiviteter och underbara upplevelser. Christchurch går under benämningen den mest engelska staden utanför England, ett epitet man har förtjänat för mångfalden av parker och stadens alla viktorianska byggnader. Ta en skön promenad i den botaniska trädgården, besök en kiwifågel på Southern Encounter Aquarium and Kiwi House eller ta en stilla färd i stakbåt på Avon River.

Dags för roadtrip

Efter en god natts sömn hämtar ni ut er hyrbil och sätter kurs söderut. Ni kör över landets största slättområde, Canterbury Plains, med sina många boskapsdjur och lantgårdar. Vid klart väder ser ni även bergskedjan Sydalperna resa sig vid foten av slätten, speciellt om det ligger snö på topparna. Ni passerar städer som Ashburton och Timaru innan ni når Oamaru som är mest känt för sina vita stenhus. Från hamnen kan man vid skymning se när pingvinerna tar sig i land när de återvänder från sin dag till havs. Längre söderut på Katiki Beach ligger Moeraki Boulders, en samling perfekt rundade stenbumlingar utspridda längs med stranden. Ett unikt naturfenomen.

Rikt djurliv i Dunedin

Resan fortsätter längs kusten fram till universitetsstaden Dunedin som ligger vid Otago Peninsula. Dunedin är en stad med edvardianskt och skotskt arv vilket flera byggnader i centrum vittnar om, särskilt runt Oktagon. Staden är påfallande kuperad och här kan ni passa på att ta en promenad längs med världens brantaste gata, Baldwin Street. Dunedins kanske främsta tillgång är närheten till den vilda och vackra naturen på Otago Peninsula med sina sällsynta gulögda pingviner, pälssälar och världens enda fastlandskoloni med albatrosser. Tillbringa dagen med djur- och naturupplevelser på Otago Peninsula eller upptäck Dunedins sevärdheter, den botaniska trädgården eller varför inte ta tillfället i akt och provsmaka whiskey på Nya Zeelands enda whiskyfabrik. För bästa upplevelse i Dunedin rekommenderas två nätter.

Catlins omfattande flora och fauna

Nästa stora naturupplevelse är Catlins nationalpark. Här hittar ni en värld av inhemska skogar kantade av höga klippor, öde sandstränder, vilda vikar, höga vattenfall, blåshål, grottor, pittoreska fyrar och till och med en förstenad skog. Detta är hem för en mängd fauna – från inhemska fåglar till sälar, sjölejon, delfiner och pingviner. Catlins naturlandskap är fängslande och djurlivet är extraordinärt. Unna er en heldag för vandring och ta del av allt nationalparken har att erbjuda.

Världsarv och sjölandskap

Färden går vidare över slätter och snart anländer ni till samhället Gore, ett välkänt område för öringsfiske. Fortsätt västerut via Lumsden innan ni når Te Anau, inkörsport till världsarvet Fiordland nationalpark. Passa på att njut av alplandskap med betagande vyer. Te Anau ligger ligger på 200m höjd vid den sydligaste spetsen av sjön Te Anau. Sjön har skapats av inlandsisen och är mycket djup. Det arrangeras flera båtutflykter på sjön, en sjö maorierna kallar för ”Grottan med det brusande vattnet”. I grottorna finns underjordiska vattenfall, droppsten och lysmaskar. Ni checkar in på ert hotell för två nätter som ligger vid sjön.

En av landets vackraste bilvägar

Idag går turen på en av landets vackraste bilvägar. Vägen är smal men på sträckan finns flera utkiks- och rastplatser. Kanske får ni möjlighet att se den lekfulla keapapegojan, endemisk för Nya Zeeland och den enda papegojan som kan leva i alpina områden. Ni reser genom omväxlande skogs- och vildmarksområden. Vid Mackay Creek har ni panoramautsikt över dalgången och väldiga grässlätter kantat av de imponerande bergen. Fiordland National Park tillhör de mest populära vandringsområdena i hela landet. Vid ankomst till Milford går ni ombord på er fjordkryssning som tar er genom sagolikt vacker natur med forsande vattenfall, sälkolonier och delfiner. Från havet kan ni njuta av en fantastisk utsikt av Fiordlands vackraste alptoppar med vertikala bergväggar såsom Mitre Peak.

Resan fortsätter norrut till turistmeckat Queenstown. Här finns allt man kan drömma om vad gäller adrenalinsporter som bungyjump och fallskärmshoppning men även lugnare aktiviteter erbjuds som vinprovning i Gibbston Valley. Att ta en promenad längs med strandpromenaden till sjön Wakatipu eller ta linbanan upp till Bob’s Peak för att ta in utsikten över bergskedjan The Remarkables är även det något att varmt rekommendera. I Queenstowns centrum finns ett stort utbud av butiker, kaféer och restauranger. Vill ni prova på en autentisk middag på en lantgård tar ni en tur med ångbåten TSS Earnslaw där ni sakta stävar över sjön till Walter Peak Farm.

Avsluta resan med mäktig havssafari

Efter ett par nätter i Queenstown är det dags för lite alpluft. Turen går via den pittoreska alpbyn Wanaka innan ni når Lake Pukaki, där ni belönas med en fantastisk utsikt över den turskosskiftande sjön med imponerande Mount Cook i bakgrunden. Nationalparken Mount Cook erbjuder flera vackra vandringsleder men man kan även välja att åka helikopter över bergstopparna. Mount Cook Village ligger på 760 meters höjd, mitt i en gryta. Ert hotell för natten Hermitage Hotel ligger utanför samhället intill foten av bergen.

På väg ner från bergen vid Lake Tekapo ligger en ort med samma namn vars största attraktion är den pittoreska stenkyrkan Church of the Good Shepherd vackert belägen alldeles intill strandkanten. Ni kommer åter ner på slätten och avlutar resan ute på Banks Peninsula, i den franskinspirerade lilla staden Akaroa. Halvön har fått sitt namn efter botanisten Joseph Banks. Här finns en liten söt hamn och möjligheter att åka ut på delfinsafari där man kan se den lilla Hectorsdelfinen, sälar, pingviner och andra sjöfåglar.

Resan kan förlängas och kombineras med Nordön för den som inte får nog av Nya Zeelands mäktiga natur och rika djurliv!

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Det är beräknat på internationella flyg med avresa från Stockholm eller Göteborg, samtliga flygskatter, boende på bed & breakfast eller trivsamma hotell av bra mellanklasstandard i 13 nätter med frukost och en heldagskryssning på Milford Sound. Hyrbil, pris beroende på modell och antal dagar. På detta förslaget tillkommer ca 7600 kr för 12 dagar för en liten bil med försäkring, fria mil, GPS. Tillägg för resa från Köpenhamn.
Ett tips: Prata med din resespecialist om detta och för fler tips och få ett skräddarsytt förslag. Resan går att köra omvänt och förlänga med det antal dagar som önskas.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Söderhavsresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Något du undrar? Fråga mig!

Helén

Resespecialist

Resans längd:
16 dagar
Pris från:
35 400 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi har räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum på boenden av bra mellanklass på trevliga bed&breakfasts och hotell i 13 nätter med frukost samt en heldagskryssning på Milford Sound.

Liknande resor

Ett biläventyr i oslagbar natur

Nya Zeeland runt

Upplev hela Nya Zeelands sagolandskap och fantastiska natur under en enda resa.

Antal dagar:

17 dagar

Pris från:

30 850 kr

Livsnjutarens bästa upplevelser i Nya Zeeland

Nya Zeeland med guldkant

Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända vingårdar och upplevelser utöver det vanliga.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

62 600 kr