Australien i mitt hjärta

I Australien finns en stor del av mitt hjärta. Genom åren har jag haft möjligheten att besöka alla Australiens delstater och territorier. Jag har gjort utflykter, kryssningar och äventyrsresor, vandringar i bushen, snorklat och paddlat. Jag har badat i sällskap av krokodiler, övernattat under bar himmel, bott på lyxhotell och unika öar på Stora barriärrevet. Australien är verkligen en fantastisk kontinent med hur mycket som helst att uppleva. Men det är Australiens Outback som har påverkat mig allra mest.

Det är svårt att översätta ”Outback” men du förstår när du kommit dit. Verklig Outback finns nog bara i Australien. Föreställ dig klarblå himmel, vidöppet landskap, runt omkring dig röd jord, unikt djurliv och färgstarka personligheter.

Min senaste resa till the Outback var med ett gäng glada vänner för att fira en 50-års dag. Målet var William Creek, ca 80 mil norr om Adelaide och en riktigt unik outbackpub mitt i den röda öknen längs Oodnadatta Track. Vi reste första delen med buss och passade på att äta lunch med lokala delikatesser och provade viner i vindistriktet Clare Valley.

Från den lilla staden Hawker, med 341 invånare, flög vi ett litet plan över Flinders Ranges nationalpark, över Wilpena Pound, en enorm naturlig amfiteater omgärdad av berg och över Australiens största sjö, Lake Eyre. Landskapet är bedårande vackert med sin unika flora.

Vi landade i William Creek med en population om 11 personer och en hund, och checkade in på vårt boende innan det var dags för en iskall öl i puben med efterföljande middag. De informella måltiderna är rikliga och typiska för Australiens Outback. Efter ett par glas i den vänliga atmosfären pratar alla med varandra. Samtalen handlar om allt ifrån lokal politik till brist på regn och berättelser om det dagliga livet i Outbacken. Utanför puben, i den varma vinternatten, fascinerades vi länge av den fantastiska stjärnhimlen.

Dagen därpå klev vi ombord på det lilla flygplanet och flög över The Painted Hills och Anna Creek Station, en boskapsranch som är större än Belgien! The Painted Hills är ett unikt område som plötsligt dyker upp i det platta ökenlandskapet. Experterna tror att det har uppstått under 50 miljoner års klimatförändringar. Området är mycket känsligt och enda sättet att komma hit är med flyg. Vi kände oss mycket priviligierade att ha fått uppleva denna magnifika plats.

Vi flög tillbaka till William Creek och tog farväl av värdparet och våra piloter. Våra nyblivna vänner fick hjälp att damma av sin jeep innan de fortsatte sin resa mot Coober Pedy.  Vi tog en sista titt in i puben och lämnade våra visitkort bland tusentals andra som var fasttejpade på väggarna. Jag måste erkänna att det var lite svårt att lämna denna lilla pub med så stor karaktär mitt i ingenstans, men även vi måste resa tillbaka till civilisationen och verkligheten.

William Creek beskrivs som ”in the middle of nowhere, on the way to somewhere”. Och det är just den känslan som gör Australiens Outback så speciell och som för evigt har en plats i mitt hjärta.

/Fiona

Liknande inlägg

Senaste inläggen