Ö-luff i Franska Polynesien

Jag vaknar tidigt på morgonen av solljuset som letar sig in i rummet och ljudet från en pulserande hamnstad som redan är i liv och rörelse. Sent igår kväll landade jag med Air Tahiti Nui på Fa’a’ā International Airport som ligger på huvudön Tahiti i Franska Polynesien. Efter en lång flygresa välkomnas jag med sång och musik från ukulelen som är en viktig del av den polynesiska kulturen och med en underbart doftande blomsterkrans gjord av tiare mā’ohi, nationalblomman. Mitt hotell ligger centralt i Papeete och det är här jag börjar min ö-luff som skall ta mig till vulkanöar, atoller och laguner i en av Franska Polynesiens ögrupper, Society Islands.

Jag börjar med att upptäcka huvudön Tahiti Nui som den också heter. Ön är inte bara landets politiska och ekonomiska centrum utan bjuder besökaren på vackra och svarta lavastränder, höga och gröna lummiga berg, vattenfall, färgglada tropiska blommor, delikata frukter samt flera kulturella platser. Med en lokal guide får jag uppleva den heliga tempelplatsen Marae Arahurahu, vattenfall, tropiska blommor och grottor i Grottes De Mara’a och vyer över den mindre systerön Tahiti Iti.

I Papeete så besöker jag den lokala marknaden med härligt folkliv och rörelse och med ett utbud från frukt och grönsaker till lokala konsthantverk som tavlor och smycken av snäckskal. Jag njuter av en god och svalkande smoothie på Café Maeva och till kvällen besöker jag Les Roulottes vid hamnområdet för att testa nationalrätten Poisson cru som är rå fisk marinerad i limejuice och kokosmjölk med olika grönsaker till. I sin enkla form och inramad av en vacker solnedgång smakar det ljuvligt.

Från hamnen i Papeete tar jag mig med katamaran över till Moorea. Båtresan tar drygt 30 minuter och halvvägs skymtar jag delfiner i vattnet. Det är en underbart vacker syn som möter mig när jag närmar mig Moorea som betyder ”gul ödla” på tahitiska. Den smaragdgröna ön kantas av inbjudande stränder och en bred blå-grönskimrande lagun runtomkring. Väl framme hämtar jag min hyrbil och sätter kurs mot mitt boende de kommande nätterna, Sofitel Kia Ora Moorea Beach Resort som ligger vid en av öns finaste stränder. En beachbungalow står redo och jag byter snabbt om till badkläder och njuter av lagunens kristallklara och varma vatten. Ikväll skall jag få uppleva en polynesisk afton med dans och eldshow som blir ett fint minne.

Jag upptäcker ön med min hyrbil och stannar till vid lokala stånd längs vägen för att köpa bananer och annans för en billig peng och som smakar ljuvligt. Ön har många vikar med sandstränder varifrån man kan snorkla, paddla eller bara sitta i vattenbrynet och njuta. Jag stannar vid utsiktsplatsen uppe vid Belvedere som har en fantastisk utsikt över ön och Tahiti.

Jag lämnar Moorea och flyger vidare med Air Tahiti mot Raiatea, den ”heliga ön” i Franska Polynesien. Detta är födelseplatsen för den polynesiska kulturen och på sydöstra delen av ön finns Marae Taputapuatea som är UNESCO-listad och den heligaste platsen av alla för det polynesiska folket. Denna heliga tempelplats ligger med utsikt över lagunen och havet och är en vacker och intressant plats att besöka. Jag bor på ett mysigt och lite enklare guesthouse ca 10 min från flygplatsen strax söder om hamnstaden Uturoa, näst störst i Franska Polynesien.

Det är en genuin känsla jag får av ön med en härlig mix av vacker natur, kulturarv och vattenliv. Hit kommer man för upplevelser bortom turiststråken. Jag lånar en cykel och tar en tur till hamnstaden som är trevlig och som bjuder på lite shopping, marknad och hamnliv. Restaurangen på mitt boende Villa Ixora är en av öns bästa och till kvällen njuteter jag av nyfångad fisk, Mahi Mahi, som smakar gudomligt. Jag är glad över mitt besök på ön och att ha kommit nära ”det riktiga Polynesien”.

Med min packning står jag och väntar på kajen i hamnstaden Uturoa. En båttransfer skall hämta mig för nästa ö-upplevelse, en liten privat ”motu” eller atoll strax utanför Taha´a som heter Vahine Island. Här finns 9 bungalows, en restaurang med sandgolv, en mysig strandbar, ett romantiskt spa, hundratals kokospalmer, vita stränder och en av de vackraste laguner jag någonsin upplevt med koraller och fiskar i alla möjliga färger. Efter drygt 40 minuters båttransfer når jag ön och på den lilla bryggan får jag ett varmt välkomnande av personalen på Vahine Island Resort & Spa som förberett lunch och min bungalow. Jag tar en promenad runt ön och är helt mållös av hur vackert och stilla det är. Vyerna över det turkosa vattnet med små ofarliga revahajar som simmar i vattenbrynet är otroliga.

Under eftermiddagen följer jag med på en guidad snorkeltur genom de vackra korallreven runt ön. Guiden berättar om korallerna och visar olika havsanemoner som är hem till flertalet fiskar i lagunen. Min bungalow är vackert inredd med en stor terrass direkt vid strandkanten. Det är unik och exklusiv känsla att bo på denna ö och jag förstår verkligen varför de har så många återkommande gäster. Har du en gång kommit hit är det svårt att lämna denna plats. Snorklingen är fantastisk, maten fantastisk och den personliga servicen fantastisk. Riktig barfotalyx!

Hur toppar man denna upplevelse tänker jag och kramar om personalen och lämnar Vahine Island med en varm känsla. Jag skall avsluta min resa på en mytomspunnen ö som lockar såväl kändisar som par på smekmånad. Inflygningen över denna ö med pärlband av småöar runt omkring är en av de mest fotade och det gäller att sitta på rätt sida av planet för att få de bästa bilderna. Ni har säker redan gissat var jag skall avsluta min ö-luff någonstans? Just det, Bora Bora! Bara namnet får många att drömma om en resa hit. Och det är verkligen drömlikt.

Efter jag landat på den lilla flygplatsen välkomnas jag med nya underbart doftande tiareblommor och jag tar mig med båttransfer till mitt boende på en mindre korallö utanför huvudön. Vyn från båten mitt i den turkosa lagunen är så vacker med berget Mount Otemanu som sträcker sig mot himlen som en grön smaragd. Och det är denna vy som jag skall njuta av från min Otemanu Overwater Bungalow på Le Bora Bora by Pearl Resorts! Det är verkligen en otroligt lyxig känsla att från sin bungalow kliva ner direkt i vattnet från terrassen och njuta av den underbara lagunen. Sen kopplar jag av med en kokosnötsdrink i handen och ser solen sakta gå ner över horisonten. Det är en varm känsla när jag lämnar detta underbara land, människorna och alla vackra öar! Māuruuru roa!

/Tove

Resor till Franska Polynesien

Gör som Tove och och upplev detta fantastiska örike, nedan är ett urval av våra resor till Franska Polynesien.

Liknande inlägg

Senaste inläggen