En dag runt Sydney harbour

Kanske är det de gömda vikarna, glittret från det klarblå vattnet, de mytomspunna skogarna och ljudet från en av världens mest fantastiska städer. Varje gång jag är på en båt i Sydney Harbour förtrollas jag av denna magiska plats.

Vi går ombord i Cockle Bay, mer känt som Darling Harbour. För hundratals år sedan var detta aboriginernas plats för att fiska skaldjur. Idag ligger här fisk- och skaldjursrestauranger med stadens skyline som fond. Vi tar oss förbi Barangaroo Reserve till Sydney Harbours heliga graal – Sydney Harbour Bridge. Bara från vattnet greppar man den hisnande brons storlek och hela struktur. Den spänner över 500 meter över hamnen och breder ut sig 134 meter över vattenytan. Det är alltid svärmar av turistbåtar, fritidsbåtar och färjor kring bron. Precis som vid min första passage under bron blir jag betagen.

Operahuset är juvelen i hamnens krona. När man närmar sig från vattnet blir konturen av segel, som strukturen tagit inspiration av, tydligare. Vändningarna och illusionen av rörelse går inte att se från land. Fasaden glittrar, bara kakelmakarna i Höganäs vet hemligheten bakom dess lyster. Jag flyttade till Sydney som en överväldigad landsortstjej. När jag arbetade som guide på turistbåtarna blev jag fascinerad av både hamnens skönhet och legenderna om hennes unika och färgstarka historia.

Vi fortsätter förbi flera av Sydneys ikoner. Berättelserna far genom mitt huvud. Bänken Mrs Macquarie’s Chair i botaniska trädgården, döpt efter en hemlängtande fru till en tidig guvernör. Ön Fort Denison, där fångarnas skelett lämnades hängande i fyra år som en varning till nyanlända om grymheten i deras nya hemstad. De palatsliknande husen, värda mångmiljonbelopp, tittar fram. Här bor filmstjärnor och Australiens elit.

Vi stänger av motorn och hissar segel. På helgerna är det mängder av segelbåtar som delar vattnet med motorbåtar. Den årliga höjdpunkten är havskappseglingen Sydney Hobart. När Sydney Harbour fylls med segelbåtar värda mångmiljonbelopp hissar fritidsseglarna sina färgglada flaggspel. Där borta dyker The Heads upp, öppningen mot Stilla havet. De båda uddarna står som stora lejonstatyer vid hamnens gap. Inloppet är smalt. Vattnet blir gropigt där Stilla havet släpps in. Vi slår och seglar till Middle Harbour, mot min favoritplats i Sydney. Vi seglar förbi grottor och hemliga stränder som bara lokalinvånarna känner till. Här finns inga färjor, här regerar segelbåtar och små motorbåtar.

Bantry Bay är en dold pärla, omgiven av vidsträckta Garigal National Park. Här lever koalor och kängurur. Viken är tyst, med undantag för skriken från de svarta cockatoofåglarna ovanför oss. För aboriginerna var ljudet en varning om ett förestående oväder. Det är dags att återvända till Cockle Bay.

Hemresan tar oss förbi fler vackra hamnstränder. Jag håller utkik efter delfiner, valar, pingviner och sälar. Grönskan kring Sydney Harbour är enorm, det känns nästan osannolikt att detta är Australiens största stad. Solen går ned bakom Operahuset och Harbour Bridge och ger himlen en sista färgglad nyans. Vilket perfekt avslut på dagen!

/Jodi

Liknande inlägg

Senaste inläggen