Jag infinner mig snabbt i den avslappnade stämningen och en välkomnande gästvänlighet när jag ankommer ön Rarotonga. Tretton år sedan mitt förra besök och känslan av att tiden här på Cooköarna står still får jag ännu en gång bekräftat. Samma sköna lugna tempo. Hönsen både syns och hörs på samma charmiga sätt som jag minns det.

Guiden Jacopo hämtar upp mig med sin 4WD och vid en tropisk fruktodlingen tar vi oss igenom mängder med olika frukter. Provsmakningarna från dessa söta frukter ger mig perfekt med energi för att påbörja vandringen upp för de gröna och höga bergen. Trots 29 grader och sol går bestigningen ändå både fort och ganska smärtfritt. Kanske är det den vidunderliga utsikten över hela Rarotongas sydsida som gör att man nästan glömmer bort flåset. Väl nere på normalhöjd igen känns den vita sandstranden och det turkosfärgade vattnet ännu mer inbjudande. Med mask och snorkel befinner jag mig ytterligare en gång i en helt annan värld bland alla färgglada tropiska fiskar och korallrev.

Resan tar mig vidare till ön Aitutaki och mitt huvudmål. Äntligen skulle jag nå fram till min ’Bucketlist’ i livet. Tänk att jag nu skulle få uppleva flugfiske efter bonefish och giant trevally på just denna pärla i Söderhavet. Allt hade planerats i minsta detalj i flera månader med både utrustning, månfas, tidvatten och vattentemperatur.

Fiskeguiderna möter upp oss och första dagarnas väder med svag vind och klarblå himmel gör att vi börjar med bonefish fisket. Vandringen på knädjupt vatten inne i den fantastiskt vackra lagunen bjuder också på ett underbart lugn och en stillhet som kan liknas med fisket på fjället i våra skandinaviska vatten. Men med ett undantag. – De urstarka och torpedsnabba fiskarna! Att se fiskens skugga och snabbt placera flugan med rimligt avstånd från fisken samt därefter se den ta betet är både magiskt men ger också en enastående adrenalinkick.

Bonefish fisket var kul men det var nu dags för lite mer storvilt! Guiderna hade sett att små betesfisk som just giant trevally föredrar hade tagit sig in i lagunen. Denna sk. baitball fish kommer in i stim varje år i februari/mars och min planering med denna fiskeresa satt som en spik!

Giant trevally på 20-25 kg är vanligt förekommande men även exemplar på ca. 50 kg är inte ovanliga här på Aitutaki. Att få fånga dessa med flugspö är många flugfiskares dröm. Främst för den visuella upplevelsen med att se dessa monsterfiskar gå upp till ytan och ta flugan med en enorm hastighet.  Men också för att denna art är så enormt urstark och snabbsimmande vilket sätter både dig som sportfiskare och din utrustning på prov. Den stora utmaningen vid kampen med fisken är att aldrig låta fisken nå de sylvassa korallreven som med enkelhet skär av din lina.

Efter dagar med fantastiska fiskeupplevselser är det så dags för hemfärd och jag kan då bara sammanfatta med ett ord – Nykär! Jag är nykär i fisket efter GT (giant trevally) och jag är nykär i Aitutaki.

/Nicolas

Resor till Cooköarna

Gör som Nicolas och upplev detta fantastiska örike, nedan är ett urval av våra resor till Cooköarna.

Liknande inlägg

Senaste inläggen