Toves Queensland

Inflygningen över tropiska Cairns var otroligt vacker med den smaragdgröna regnskogen som breder ut sig i kontrast till de gyllene stränderna och det blå havet. Queensland kallas i Australien för ”the Sunshine State” och sträcker sig så långt nordöst man kan komma i landet, genom Cape Tribulation som är en av världens äldsta regnskogar, till den inre röda outbacken och ända ner till Gold Coasts långa sandstränder i söder.

Området bjuder besökaren på magiska ögonblick och äventyr både högt ovanför trädtopparna i regnskogen och långt ner under havsytan vid Stora barriärrevet. Här finns flera hundra nationalparker där man kan vandra och möta djur och fåglar i sin naturliga miljö. Man kan bo i regnskogen bland trädtopparna, ute på en ö med koraller runt omkring, i en storstad med pulsen utanför dörren eller på ett mysigt strandhotell med vågornas brus utanför. Vilken annan del av världen kan erbjuda sådan mångfald?

Från Cairns går flera dagsturer med båt till Stora barriärrevet som är det största revet i världen. Med våtdräkt på och mobilkamera i vattentätt skydd snorklar jag bland koraller och fiskar i alla möjliga färger. Höjdpunkten blir när en havssköldpadda sakta och graciöst glider förbi precis bredvid mig. De kunniga guiderna ombord berättar om havet och dess invånare och vilka projekt man driver för att bevara korallerna som är livsviktiga ekosystem i området. På väg tillbaka mot land njuter jag på däck av solen och de varma vindarna. En dagstur ut på revet ger absolut minnen för livet. Från havets djup tar jag mig vidare upp i det blå med luftballong.

Morgonen gryr sakta och dimmorna dansar över marken där luftballongen görs redo. Jag befinner mig på höglandet och har tagit mig till Mareeba uppför slingrande vägar, förbi små lantliga byar som ligger utanför turiststråken. Det är lite kyligt och kaffet som odlas och produceras i området värmer gott. Äntligen är det dags för avfärd och sakta men säkert lyfter korgen från marken och jag möts av fantastiska vyer över Atherton Tablelands samtidigt som solen går upp. Jag ser mangoodlingar och stora fält som kommer fram ur dimman och när vi skall landa hoppar en känguru fram och tittar nyfiket upp mot luftballongen.

Jag lämnar Cairns och flyger söderut mot Gold Coast för att denna gång möta den mäktiga naturen i Lamington National Park. Här skall jag bo på O’Reilly’s Rainforest Retreat, en ekolodge som ägs och drivs av samma familj i tredje generationen. Resan till lodgen är ett äventyr i sig längs slingriga vägar och genom vildmarksområden. Det är mörkt när jag kommer fram och en kvällstur ut i den subtropiska regnskogen väntar innan det blir middag. Med ficklampa följer jag guiden och plötsligt stannar vi för att se flera vallabyer i ficklampornas sken. Vandringen fortsätter genom den mörka regnskogen med alla ljud från djur och insekter runt omkring. Hjärtat slår lite extra och jag är nu framme vid den plats där lysmaskarna finns. Med släckta ficklampor framträder en glittrande vägg och en fantastisk ljusuppvisning av lysmaskar. En verkligt fin avslutning på mitt äventyr i Queensland.

Liknande inlägg

Senaste inläggen